ویژگیهای صنایع دستی
به طور خلاصه در قرن هفتم و هشتم و اواخر قرن سیزدهم و چهاردهم هنر صنایع دستی در اوج تکامل و شکوفایی خود بوده است. پس از ورود اسلام به ایران و ارج نهادن به هنرهای سنتی و دستی، بناهای اوایل دوره اسلامی در زمان سامانیان، غزنویان و سلجوقیان بخشی از شاهکارهای فنی و هنر معماری ایران را تشکیل میدهند.
نظری کلی به تاریخ نشان میدهد که اصالت ایرانی در پرتو درخشندگی فرهنگ خاص خود هر بار به صورتی جوانتر و شکیلتر و با نیروی بیشتر راه خود را به جانب حیاتی نو آغاز کرده است.
قبل از دوره قاجاریه هنرهای سنتی و صنایع دستی ایران شهرتی جهانی داشت و اغلب کشورهای اروپایی خریدار آن بودند. ولی در دوره قاجاریه اقتصاد ایران با سقوط و رکود تولید مواجه شد؛ به طوری که صادرات پارچه های ایرانی تقریبا متوقف و تولید ابریشم از ۲۷ میلیون پوند انگلیس دوره شاه عباس به ۲۶۰ هزار پوند تنزل یافت. کارگاههای کاشان نیز به ۲۲۰ واحد کاهش یافت و صادرات فرش، ظروف سفال، شیشه و بلور نیز تقریباً متوقف شد. در این دوره بود که اقتصاد ایران یکسره به تسخیر خارجی ها درآمد.
با توجه به تعریف فوق و سایر تعاریفی که برای صنایع دستی ارائه شد، میتوان ویژگی های زیر را برای محصولات دست ساخته قائل شد:
- انجام قسمتی از مراحل اساسی تولید، توسط دست و ابزار و وسایل دستی. برای تولید هر یک از فراوردههای دستی مراحل متعددی طی میشود ولی انجام کلیه این مراحل به وسیله دست و ابزار و وسایل دستی الزامی نیست و چنانچه تنها قسمتی از مراحل اساسی تولید به این طریق انجام شود، محصول تولید شده، با توجه به مواردی که در تعریف ذکر شد، از صنایع دستی محسوب میگردد.
- حضور مؤثر و خلاق انسان در تولید و شکل بخشیدن به محصولات ساخته شده و امکان ایجاد تنوع و پیاده کردن طرح
- های مختلف در مرحله ساخت اینگونه فراورده ها.
- تأمین قسمت عمده مواد اولیه مصرفی از منابع داخلی.
- داشتن بار فرهنگی (استفاده از طرحهای اصیل، بومی و سنتی)
- همانند و مشابه نبودن فراوردههای تولیدی با یکدیگر.
- نیاز نداشتن به سرمایه گذاری زیاد در مقایسه با سایر رشته های صنعت.
- دارا بودن ارزش افزوده زیاد در مقایسه با صنایع دیگر.
- قابلیت ایجاد و توسعه در مناطق مختلف (شهر، روستا و حتی در جوامع عشایری.)
- قابلیت انتقال تجربیات، رموز و فنون تولیدی، سینه به سینه و یا مطابق روش استاد و شاگردی. طبقه بندی صنایع دستی
- در زمینه طبقه بندی صنایع دستی، باید گفت که این طبقه بندی به صورتهای مختلف، از جمله بر اساس مواد اولیه مصرفی یا براساس شیوه و روش ساخت آن امکان پذیرند.
در اینجا طبقه بندی انجام شده توسط کارشناسان سازمان صنایع دستی ایران، که عمدتاً بر مبنای روش و تکنیک ساخت اینگونه محصولات به عمل آمده است، ذکر میشود:
.۱بافته های داری ۲.دستبافی ۳.بافتنی ۴.روکاری ۵.چاپهای سنتی ۶.نمدمالی ۷.سفالگری و سرامیک سازی ۸.شیشه گری ۹.تولید فراورده های پوست و چرم ۱۰.محصولات فلزی و آلیاژ ۱۱.قلمزنی، مشبک کاری، حکاکی روی فلزات و آلیاژها ۱۲.سنگتراشی، حکاکی روی سنگ و معرق سنگ ۱۳.خراطی چوب ۱۴.ریزه کاری و نازک کاری چوب ۱۵.منبت کاری، کنده کاری و مشبک کاری چوب ۱۶.حصیربافی ۱۷.خاتم سازی .
جهت خرید صنایع دستی ایران از محصولات سایت ما دیدن کنید ، پرشین آرت فروش صنایع دستی ایران